2015. december 18., péntek

Milotai dió - Milotai M10

A Milotai M10-es dió a magyar fajták között a legpiacosabb diónak számít, mert minden olyan tulajdonság jellemzi, amely nemcsak a magyar, hanem a világpiacon is népszerűvé teszi.
A Milotai diót Dr. Szentiványi Péter nemesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milotán, a fajta 1963-óta szerepel a magyar fajta jegyzékben.
A Milotai diófa a többi magyar nemesített fajtákhoz is viszonyítva közepes növekedési erélyű, ám térállástól is függően idősebb korában nagy, félgömb alakú koronát nevel.
A diófa érzékeny a tavaszi fagyokra, és ez a Milotai dióra kifejezetten igaz, viszont a virágzása vontatott, ezért ritka, hogy teljes fagykár éri. Ez a fajta a csúcsrügyek mellett az oldalrügyeken is hoz virágot, ezért ideális körülmények között igen bőtermő.


A Milotai diófa 34-36 mm átlag átmérőjű termést nevel, amelyek szinte szabályos gömb alakúak, héj felületük sima. Ez a méret önagában is piacossá teszi ezt a fajtát, továbbá az alakja lehetővé teszi a könnyű gépi osztályozását. A méret és a felület mellett a külalak teszi igen piacossá a fajtát, hiszen a Milotai dió héja szép sárgás színű és gyönyörű szép rajzolata van.
A Milotai dió bél szép sárga színű, és igen jóízű. A béltartalom 48-52%, amely igen magasnak számít. A bél olajtartalma magas, 70% körüli, és a 18% körüli fehérje tartalma is magasnak mondható.
A Milotai diónak vékony, könnyen törhető héja van, szokásos papír héjú diónak is becézni. Ez a tulajdonság azért fontos, mert könnyebb piacos, feles dióbelet kinyerni a dió törése során.
A magyar tájra, a hazai klímaviszonyra nemesített dió mindenhol megél hazánkban, de a jó termésbiztonság érdekében fagyzugos helyre nem érdemes telepíteni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.