2016. január 9., szombat

Az első nagy munka: a diófák ültetése

A diófák ültetését nagy várakozás előzte meg, mert már 2015 tavaszán eldöntöttük, hogy elültetjük a diófákat. Tavasszal még kukorica volt vetve a fák helyére, de mi már a zöldellő kukorica sorok helyett a két szép sor diós kertünket láttuk.
Mivel bőven volt időnk megtervezni az ültetést, jutott elég időnk arra, hogy kiválasszuk a megfelelő faiskolát, ahonnan megrendelhetjük a diófákat. Mi végül a debreceni Molnár Faiskola mellett döntöttünk, mert egyrészt csak jókat hallottunk róluk, másrészt a környéken van kapcsolatom, akik segített elhozni a Milotai dió csemetéket.
Ősszel aztán végre megtörtént a kukorica learatása, szárvágózása, valamint a talaj előkészítése - tárcsázása, így már minden adott volt, hogy elültessük a diófákat, amelyhez 10x6 méteres térállásban kézi munkával megástuk a gödröket, amelyek 50x50 centiméteresek és 60 centiméter mélyek voltak. A gödrök aljába 10 liter érlelt szarvasmarha tárgya jutott, amelyre 10 liter föld került, és ezután jöhetett a fák behelyezése.
Az előkészített gödörbe beállítottuk a fákat, a kiásott föld felét beszórtuk a gödörbe, majd próbáltuk úgy igazítani a suhángot, hogy a szemzés néhány centiméterrel a talaj szintje felett legyen. Ezután alaposan beöntöztük, vagy ahogy mondani szokták iszapoltuk a gödröt, majd jött a föld második fele. Miután minden földet visszapakoltunk, óvatosan megtapostuk a talajt, hogy kellően tömör legyen. Végül újra alaposan beöntöztük a fákat, amelyekhez egy tányért alakítottunk ki.
 

Az ültetésénél odafigyeltünk arra, hogy az átvételt követő napon elültessük a fákat, mert szerettünk volna odafigyelni arra, hogy a fák jó kondícióban maradjanak. Tehát az átvétel napján ástunk, és másnap ültettünk - estére a fák gyökereit vizes homokkal takartuk le.
Az ültetés másik fontos eleme a víz volt, de szerencsére az ültetés előtti hetekben sok csapadék esett, így az egyébként homokos talaj nagyon jó állapotban volt. Egyébként ahogy írtam, az ültetéskor nagyon odafigyeltünk az iszapolásra, vagyis a fák alapos beöntözésére. Azóta sem öntöztünk, mert az ősz kellően csapadékos volt, a természet mindent megoldott helyettünk.
A fák gyökeréhez nem nyúltunk, nem metszettük azokat vissza, mert úgy láttuk, hogy nagyon jó kondícióban vannak. Magát a suhángot sem metszettük vissza, mert azon a véleményen vagyunk, hogy az első évben a visszametszéssel nem akarjuk a fák oldalhajtását elősegíteni, helyette inkább a gyökerek erősödjenek.
Starternek, mint írtam érett szarvasmarha tárágyát használunk, mert úgy gondoltuk hogy az elég lesz a csemeték indulásához. Ezen a téren azt a tanácsot kaptam, hogy az első években a diófák megfelelő vízellátásáról kell gondoskodni, mert az egyrészt javítja a tápanyagok eljutását és felvételét, másrészt a nagy vízigényű diófa megeredéséhez inkább a megfelelő mennyiségű vízről kell gondoskodni, mintsem a túlzott tápanyag pótlásról. Egyéb hormonok, műtrágyák használata szóba sem került, és ezt a jövőben is tartani fogjuk: amíg lesz elegendő szerves trágyánk, addig műtrágyát legfeljebb csak kiegészítő tápanyag pótlásra használunk.
Összesen 82 db diófa lett elültetve, ebből 80 db Milotai dió (Milotai M10) és 2 db Alsószentiváni 117 dió, amelyet porzófának használunk, ezután türelmetlenül várjuk a tavaszt, a tavaszi munkákat és az őszi munkánk eredményét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.